14 czerwca 2017r. podczas zajęć kulinarnych przez cały dzień dzieci z grupy „Koniczynki”, „Smerfy”, „Słoneczka”, „Jeżyki” i „Pszczółki” wypiekały ciasteczka ryżowe.

Zajęcia poprowadziła Pani Agnieszka Switek – dietetyk i koordynator programu „Zdrowo jemy – zdrowo rośniemy”, w którym przedszkole bierze udział.

alt

Dzieci były bardzo zaangażowanie w przygotowania: mieszały wszystkie składniki, zagniatały ciasto, aż w końcu mogły przystąpić do formowania ciasteczek, co nie było najprostszym zadaniem, gdyż trochę kleiły się one do rączek.

Podczas gdy ciasteczka rumieniły się w piekarniku, pani Agnieszka porozmawiała z dziećmi na temat zdrowego żywienia. Zwróciła szczególną uwagę na niezdrowe produkty ze sklepu typu batony ciastka, które zawierają tłuszcze trans niebezpieczne dla zdrowia.

Najlepsze słodkości to właśnie wypieki domowe!

Nawet nie wyobrażacie sobie jaki zapach roznosił się po przedszkolach!

Spróbujcie sami upiec w domu takie ryżowe ciasteczka!

Ciasteczka ryżowe

 Składniki:

- paczka kleiku ryżowego (Nestle, Bobovita)

- kostka masła

- 3 jajka

- ¾ szklanki cukru trzcinowego

- 6 łyżeczek kokosu

- cukier waniliowy

- łyżeczka proszku do pieczenia

- dżem lub powidła

Z podanych składników zagnieść ciasto, z którego formować kulki (wielkości orzecha włoskiego). Troszkę je spłaszczyć i robić w nich głębokie dziurki (palcem), a następnie wykładać na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w temperaturze ok. 200 stopni, do momentu kiedy będą złociste ( jest to zazwyczaj ok. 15 minut). Po upieczeniu do jeszcze gorących nakładać łyżeczką dżem lub powidła.

SMACZNEGO!