Zapewne niejeden rodzic zadaje sobie pytanie jak komponować posiłki, aby były one korzystne dla zdrowia naszych dzieci?

Podstawą prawidłowego planowania diety dziecka jest urozmaicenie.

alt

UROZMAICONA DIETA POKRYJE ZAPOTRZEBOWANIE NA RÓŻNE SKŁADNIKI ODŻYWCZE, KTÓRYCH POTRZEBUJE ROSNĄCY ORGANIZM.
UCHRONI TO DZIECKO PRZED NIEDOBORAMI POKARMOWYMI.

Planując jadłospis dziecka  należy uwzględnić produkty ze wszystkich grup produktów:

  1. Produkty zbożowe- chleb (mieszany, razowy i pełnoziarnisty), kasze, ryż biały i brązowy, mąka pełnoziarnista, otręby, zarodki, płatki zbożowe (jęczmienne, owsiane,  ewentualnie kukurydziane). Należy do minimum ograniczyć cukier, ciastka, cukierki, płatki śniadaniowe smakowe ze względu na ich niską wartość odżywczą. Ponieważ produkty zbożowe zawierają niepełnowartościowe białko trzeba je w posiłku łączyć z produktami nabiałowymi, jajami lub wędlinami.
  2. Warzywa i owoce-źródło witamin, mikro i makro elementów oraz antyutleniaczy (polifenole).  Powinny być spożywane do głównych posiłków oraz jako przekąski. Warzyw powinno być  więcej niż owoców. Można je zastępować sokami świeżo wyciskanymi.
  3. Mleko i produkty mleczne–maślanka, jogurt, sery białe i żółte. Są one przede wszystkim źródłem łatwo przyswajalnego  wapnia, który jest głównym budulcem koci i zębów. Dziecko w wieku przedszkolnym powinno wypijać 2 szklanki mleka dziennie lub spożywać jego zamienniki ( 2 szklanki mleka/400ml = 4 cienkie plasterki sera żółtego, 2 szklanki jogurtu/maślanki/kefiru, 4 opakowania twarogu ziarnistego). Najlepiej wybierać mleko 2%.  Trzeba też pamiętać, że  przetwory mleczne smakowe np. jogurty zawierają dodatek cukru oraz barwników, dlatego korzystniej jest podawać dziecku jogurty naturalne z dodatkiem owoców i miodu.
  4. Mięso, drób, ryby,  jaja, nasiona roślin strączkowych, orzechy, które są źródłem wysokowartościowego białka. Należy zadbać, aby 2 razy w tygodniu dziecko zjadło rybę, najlepiej morską, która jest cennym źródłem kwasów ω-3 i witaminy D.
  5. Tłuszcze. Należy ograniczyć ilość tłuszczy nasyconych ( mięso , nabiał) na rzecz tłuszczy pochodzenia roślinnego (olej, pestki dyni, słonecznika, orzechy) oraz z ryb morskich.
    Trzeba pamiętać, że margaryny zawierają niekorzystne dla zdrowia izomery trans, dlatego chleb smaruj masłem. Najwięcej izomerów trans jest w tłuszczu cukierniczym, wykorzystywanym do wyrobu batoników, cukierków, ciast i ciastek. Jeśli więc chcesz dać dziecku coś słodkiego, najlepiej sama upiecz mu ciasto.

Przykładowy Jadłospis jadospis.pdf    alt