W ramach realizacji programu KIK/34 i w myśl zasady zdrowego żywienia - zorganizowalismy w naszym przedszkolu "Dzień Witaminek" - a tym razem w miesiącu marcu degustowaliśmy jajka.

 

alt

 

Przedszkolaki z naszego przedszkola bardzo dokładnie zbadały i poznały właściwości jajka, bardzo wnikliwie przeanalizowali temat:

- rozróżniali za pomocą kręcenia jajko surowe, jajko na twardo;

- wzbogaciły słownictwo dziecięce o wyrazy: białko, żółtko, skorupka;

- dostrzegali różnice w porównywanych jajkach, np. jajko kurze, kacze, zielononóżki czy przepiórki;

- poznali rolę jajka w codziennym pożywieniu człowieka;

- przestrzegali zasad higieny podczas eksperymentowania i doświadczania;

- poznali ptactwo znoszące jajka z wiejskiego podwórka i ich dom;

- degustowali jajka na różne sposoby itp. itp.

W związku ze zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi wśród naszych podopiecznych kształtowaliśmy wiedzę o polskich symbolach i tradycjach – malowaliśmy jaja na różne kolory. Ponadto dzieci dowiedziały się, jakie zwierzęta są symbolem  Wielkanocy, wiedzą z czego przygotować święconkę. Wykonaliśmy wiele prac plastycznych związanych ze świętami m.in. kurczątko wykluwające się ze skorupki i baranka wielkanocnego.

 

Okres przedświąteczny przebiegł nam w miłej atmosferze oraz w warunkach do podejmowania aktywności twórczej.yes

 

 

Dziękujemy rodzicom za wzbogacenie przedszkolnych zajęć i przyniesienie jajek oraz mamie Bartusia za piękny świąteczny koszyczek-stroik.smiley