W ramach realizacji programu KIK/34 i w myśl zasady zdrowego żywienia - zorganizowalismy w naszym przedszkolu "Dzień Witaminek" - a tym razem w miesiącu marcu degustowaliśmy jajka.
Przedszkolaki z naszego przedszkola bardzo dokładnie zbadały i poznały właściwości jajka, bardzo wnikliwie przeanalizowali temat:
- rozróżniali za pomocą kręcenia jajko surowe, jajko na twardo;
- wzbogaciły słownictwo dziecięce o wyrazy: białko, żółtko, skorupka;
- dostrzegali różnice w porównywanych jajkach, np. jajko kurze, kacze, zielononóżki czy przepiórki;
- poznali rolę jajka w codziennym pożywieniu człowieka;
- przestrzegali zasad higieny podczas eksperymentowania i doświadczania;
- poznali ptactwo znoszące jajka z wiejskiego podwórka i ich dom;
- degustowali jajka na różne sposoby itp. itp.
W związku ze zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi wśród naszych podopiecznych kształtowaliśmy wiedzę o polskich symbolach i tradycjach – malowaliśmy jaja na różne kolory. Ponadto dzieci dowiedziały się, jakie zwierzęta są symbolem Wielkanocy, wiedzą z czego przygotować święconkę. Wykonaliśmy wiele prac plastycznych związanych ze świętami m.in. kurczątko wykluwające się ze skorupki i baranka wielkanocnego.
Okres przedświąteczny przebiegł nam w miłej atmosferze oraz w warunkach do podejmowania aktywności twórczej.
Dziękujemy rodzicom za wzbogacenie przedszkolnych zajęć i przyniesienie jajek oraz mamie Bartusia za piękny świąteczny koszyczek-stroik.