Jesteśmy tym co jemy…. Społeczeństwo dzisiaj doskonale zna to stwierdzenie. Tymczasem coraz więcej dzieci cierpi na nadwagę, otyłość, cukrzycę typu II, alergię     i inne. U podłoża większości schorzeń leży niewłaściwa dieta. Jak pokazują badania ogólnopolskie z 2011r (IMiDz), dzieci odżywiają się/odżywiane są nieprawidłowo: nadmierna podaż cukru, soli i tłuszczy trans w diecie oraz niedoborowa podaż  mleka i jego przetworów, kasz i płatków, produktów pełnoziarnistych, a w szczególności  warzyw.  Jest to wynikiem przekazywanych z pokolenia na pokolenie niewłaściwych nawyków żywieniowych i utrwalonych preferencji smaku słodkiego.

 

Złe odżywianie organizmu w dłuższej perspektywie wywołuje niedobory, rozregulowanie procesów fizjologicznych, obniżenie odporności organizmu, która w okresie jesienno-zimowym wywołuje lawinę zachorowań wśród dzieci. Profilaktyka zdrowia to przede wszystkim zdrowe jedzenie.  Wiek przedszkolny jest odpowiednim momentem na edukację żywieniową. Dlatego wspólnie podejmujmy wysiłek EDUKACJI ŻYWIENIOWEJ. Uczmy dzieci jeść zdrowe warzywa i owoce, które są źródłem przeciwutleniaczy (witamina C,E, beta-karoten, selen, naturalne barwniki) oraz błonnika. Warzywa i owoce są podstawą PIRAMIDY ŻYWIENIOWEJ opracowanej w Instytucie Żywności i Żywienia     i powinny znaleźć się w każdym z 3 głównych posiłków. Porcję owoców i warzyw można zastąpić szklanką soku! (zalecana porcja soku dla dzieci ¾-1 szklanka dziennie).

Najlepszą metodą edukacji jest WSPÓŁTWORZENIE. Zachęcajcie więc dzieci do wspólnego przygotowania posiłków! One to uwielbiają! 

Agnieszka Switek 

 

Warsztaty kulinarne – Koktajl Szreka.

 

W  dniach od 11 do 13 grudnia, odbyły się w przedszkolu warsztaty kulinarne dla dzieci 5 i 6 letnich. Poprowadziła je Pani Agnieszka Switek- Dietetyk, Edukator Żywieniowy.

Dzieci z wielkim zaangażowaniem uczestniczyły w zajęciach, obierały owoce, kroiły i w końcu blendowały je, by uzyskać kremowy koktajl, który ze smakiem wypijały!

Poznały TAJEMNĄ RECEPTURĘ NA KOKTAJL SZREKA. Dowiedziały się,  jakie witaminy i minerały zawiera, skąd bierze się zielony kolor w napoju (chlorofil). Poznały też nowy składnik pokarmu- bardzo ważny ze względu na budowę odporności – BŁONNIK. Wiedzą teraz, czym „odżywiają się” DOBRE BAKTERIE JELITOWE.

Koktajl Szreka- receptura 1 (przepis na około 5 osób)

Składniki: 1x duży banan, 1x jabłko, 2x mała gruszka, 1xpomarańcza,  1/4x melon żółty, ¼ x  mango, 2x garść jarmużu lub szpinaku, 1xszklanka soku pomarańczowego  lub jabłkowego,  ewentualnie woda do rozrzedzenia koktajlu.

Przygotowanie:1. Owoce umyj, obierz i usuń gniazda nasienne  2. Pokrój na małe cząstki  3. Listki jarmużu oddziel od twardej łodygi i wrzucaj razem z owocami do blendera   4. Wlej sok i blenduj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Jeśli jest zbyt gęste, dolej wodę   5. Rozlej do szklanek      6. Wypij wszystkoJ

 

Koktajl Szreka- receptura 2

Składniki: 1x duży banan, 1x jabłko, 3xmała gruszka, 1xpomarańcza,  1xkiwi , ¼x pomelo,  2x garść jarmużu lub szpinaku, 1xszklanka soku pomarańczowego  lub jabłkowego,  ewentualnie woda do rozrzedzenia koktajlu.

Przygotowanie: Sposób przygotowania jak wyżej. Pomelo należy obrać dokładnie z twardej skórki i użyć sam miąższ.

 

Koktajl Szreka- receptura 3

Składniki: 2xśredni banan, 2x jabłko, 4xmała gruszka, 1,5xpomarańcza,  1,5x kiwi , 2x garść jarmużu lub szpinaku, 1xszklanka soku pomarańczowego  lub jabłkowego,  ewentualnie woda do rozrzedzenia koktajlu.

Przygotowanie: Sposób przygotowania jak wyżej.