Na pewno słyszałeś, że dla zbalansowanej diety konieczne jest jedzenie kolorowo: białe, żółte, zielone, czerwone, niebieskie i fioletowe produkty. Im więcej kolorów w diecie, tym lepiej: smaczniej i zdrowiej.  Sam kolor w sobie niesie jakiś niezwykły ładunek spokoju, wyciszenia, łagodności a jednocześnie niezmiennie kojarzy sie z słodkawym posmakiem. Myślę, że większość z nas zapomina o fioletowym. Ciągle sie słyszy o zielonym, ale mało kto zwraca uwagę na fioletowy a TO DUZY BLĄD.

Dlaczego mam jesc fioletowe produkty?

1.       Znacząco obniżaja ciśnienie krwi, hamują agregację płytek krwi, wzmacniają włosowate naczynia krwionośne.

2.       Posiadają silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

3.       Stanowią ochronę dla uszkodzonej wątroby.

4.       Poprawiają wzrok (antocyjany z borówek wykorzystuje sie w leczeniu siatkówki).

5.       Zapobiegają rakowi (zwłaszcza jelita grubego).

6.       Są nieocenione przy profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.

7.       Wymiatają wolne rodniki.

8.       Zapobiegają cukrzycy.

9.       Zapobiegają zakażeniu ukladu moczowego.

10.   Poprawiają pamiec krótkotrwałą.

11.   Obniżają poziom złego cholesterolu, a podnoszą poziom dobrego.

12.   Pomagają w utracie wagi, wspomagają trawienie.

13.   Przypisuje się im także rolę w zapobieganiu chorób Parkinsona, Alzheimera, stwardnienie rozsiane.

14.   Zmniejszają powstawanie wrzodów żołądka.

 

Fioletowe produkty – moja ulubiona lista

  1. Fioletowe warzywa: czerwona cebula, buraki, bakłażan/oberżyna, czerwona fasola, czerwona kapusta,
  2. Fioletowe owoce: czarna porzeczka, figi, arbuz, jagody, jeżyny, borówki, aronia, czerwone winogrona, śliwki.

 

Jak jeść fioletowe produkty?

Niestety, jak to często bywa temperatura nie jest sprzymierzeńcem antocyjanów. Im dlużej wystawiamy produkty na działanie temperatury tym wiecej tracą one własciowości.  Dobrze sprawdza się przechowywanie produktow w niskiej temperaturze. Czy są to jagody czy inne owoce – trzymaj sie w lodówce, i wyciągnij zaraz przed spożyciem. Dość duża wartość odżywcza zachowuje sie z tego względu w mrożonkach, więc zwłaszcza zimową porą – z powodzeniem można kupiż mrożone borówki czy jeżyny, ktore dodajemy do mlecznego koktajlu.

 

Jak zwiekszyć ilość fioletowych produktów w codziennej diecie?

Kilka wskazówek:

·         Dodaj garść jagód czy borówek do porannego musli albo greckiego jogurtu

·         Tradycyjna surówka z kapusty: zastąp bialą kapustę na czerwoną, z dodatkiem czerwonej cebuli i marchewki. Trochę oleju, sok z cytryny, szczypta soli i gotowe

·         Koktajle: może być mleczny bądź też na bazie samych owocow. Wrzuć garść jagód, malin i jeżyn i miksuj (można dodać mleko i jogurt naturalny)

·         Zastąp zielone winogrona czerwonymi. Są bardziej słodkie i zdrowsze

·         Gdy serwujesz na obiad coś pieczonego – wrzuć do piekarnika trochę czerwonej kapusty i przypiecz (ale nieługo, żeby była połtrwarda). Taka kapusta może zastąpić tradycyjną salatę do obiadu, albo być dodatkiem

·         Zastąp bialą cebulę czerwonę gdziekolwiek możesz

·         Zwiększ ilość spożywanych buraków (tutaj http://dobrzebozdrowo.blogspot.dk/2013/07/burak-10-wlasciwosci-dla-ktorych-trzeba.html  znajdziesz kilka wskazowek jak mozna to latwo zrobic).