„Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec.. To ci będzie szatkowanie!
Rach, ciach, ciach, obereczka- już kapusty pełna beczka!”
„Kapuściana piosenka” towarzyszyła nam w Dniu polskich smaków. Było wiele niespodzianek. Głównym punktem tego dnia było KISZENIE KAPUSTY.
Przedszkolaki szatkowały kapustę szatkownicą, dodały sól, ubijały ją wałkiem w kamionkowym garnku, potem układały drewnianą łyżką w słoju.
Dzięki temu poznały proces kiszenia kapusty domowym sposobem. Oglądały, smakowały i przez chwilę przeniosły się w dawne lata polskiej tradycji ludowej.
Były radosne zabawy, wspólne pląsy i śpiewanie. Dzieci mogły też popisać się wiedzą na temat kapusty, podczas rozwiązywania quizów i zagadek.
Po skończonej pracy zapoznały sięze zwyczajem gromadzenia zapasów na zimę i wspólnie założyły przedszkolną spiżarnię z przetworami z owoców i warzyw, które przynieśli rodzice.
Poprzez pokaz, zabawę, doświadczanie dzieci mają świadomość konieczności spożywania warzyw i ich przetworów.
Coraz chętniej jedzą surówki i piją soki. To już kolejne nasze święto poświęcone zdrowemu żywieniu.