Produkty zbożowe są podstawą codziennej diety dziecka w fazie intensywnego wzrostu. Powinny występować w każdym z pięciu posiłków. Zawierają węglowodany złożone (skrobia), które są źródłem energii potrzebnej do wykonywania codziennych czynności oraz wiele cennych witamin, mikro i makro-elementów. Każdy posiłek powinien być skomponowany na bazie węglowodanów złożonych najlepiej nisko przetworzonych.
Wartość odżywcza produktów zbożowych zależy od stopnia przemiału. Oczyszczona mąka( biała), płatki śniadaniowe kukurydziane i smakowe, biały ryż i makaron pozbawione są większości mikro i makro-elementów.
Dlatego dbając o zdrowie naszych pociech wybierajmy dla nich produkty PEŁNZIARNISTE:
CHLEB RAZOWY, MAKARON RAZOWY, RYŻ BRĄZOWY, KASZE, MĄKA PEŁNOZIARNISTA JAKO DODATEK DO NALEŚNIKÓW CZY PIEROGÓW, PŁATKI OWSIANE, PŁATKI JĘCZMIENNE
Są one bogate w błonnik dzięki czemu dostarczają energii na dłużej oraz korzystnie wpływają na rozwój mikroflory bakteryjnej jelit oraz prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Produkty pełnoziarniste (w odróżnieniu do wysoko przetworzonych) zawierają witaminy z grupy B oraz minerały wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk.
Trzy z pięciu posiłków w ciągu całego dnia powinny zawierać produkty pełnoziarniste, dwa pozostałe mogą zawierać produkty wysoko przetworzone jak biały ryż, chleb pszenny lub produkty na bazie mąki pszennej.
Przy wyborze produktów zbożowych szczególną uwagę należy zwrócić na płatki śniadaniowe smakowe i biszkopty, które są produktami wysoko przetworzonymi o niskiej wartości odżywczej i wysokiej zawartości cukru. Z tego względu trzeba je ograniczać w diecie dziecka.
Należy pamiętać, że zboża zawierają białko „NIEPEŁNOWARTOŚCIOWE”, czyli niepełne pod względem zawartości aminokwasów egzogennych. Dlatego dieta dziecka w wieku przedszkolnym powinna łączyć produkty zbożowe z nabiałem. Na przykład płatki owsiane, jęczmienne z mlekiem lub chleb graham z serem żółtym lub białym. Tylko wtedy dostarczamy organizmowi dziecka PEŁNOWARTOŚCIOWEGO BIAŁKA potrzebnego do wzrostu i rozwoju.