ZDROWE I MĄDRE ODŻYWIANIE...

 

„By przedszkolak nie był chory,

je marchewki, kalafiory,

pije mleko, biega kłusem,

a wieczorem śpi jak suseł.”

 

alt

 

Nawyki żywieniowe ulęgają szybkim zmianom i są to niestety,

zmiany w złym kierunku. Zmienia się sposób organizacji codziennych zajęć,

rodzice coraz częściej korzystają przy przygotowaniuposiłków z gotowych

półproduktów, gdyż tak jest szybciej, łatwiej…, bo wciąż mamy za mało czasu.

W sklepach nęcą kolorowe i błyszczące opakowania batoników, chipsów,

napoje z dużą zawartością cukru,a wszystko nafaszerowane jest konserwantami.

Często ulegamy wszechobecnym reklamom kaprysom dzieci.

Jednym słowem, jemy niezdrowo, obficie, produkty wysoko przetworzone,

brakuje w naszej diecie warzyw,owoców, witamin, minerałów

i wielu niezwykle potrzebnych składników.W przedszkolu można zaobserwować

niechęć dzieci do zjadania surówek, picia sokówze świeżych owoców i warzyw.

Nie należy rezygnować z podejmowania działań na rzecz zmiany nawyków

żywieniowych dzieci. W szczególności rodzice są odpowiedzialni za kształtowanie

nawyków żywieniowych i przyzwyczajeń dziecka.

Dieta dziecka w wieku przedszkolnym powinna zawierać produkty niezbędne

do rozwoju, dostarczającemłodemu organizmowi odpowiednie składniki odżywcze.

Warto uświadomić sobie, że odpowiednie odżywianie z uwzględnieniem wszystkich

składników odżywczych zapewnia naszemu dziecku zdrowie,prawidłowy rozwój fizyczny,

emocjonalny i intelektualny oraz sprawia, że jest ono uśmiechnięte,

zadowolone, ciekawe świata i może spełniać wszelkie oczekiwania rodziców.

W diecie przedszkolaka powinny znaleźć się, więc po pierwsze mleko

i produkty mleczne, do tego produkty zbożowe z pełnego ziarna, kasze,

makarony, chude mięso i rośliny strączkowe.Przynajmniej 2 razy w tygodniu

powinniśmy przyrządzać mu ryby – grillowane i pieczone.

Całe jajo kurze można serwować maluchowi maksymalnie 3-4 razy w tygodniu.

Ostatnim punktem zdrowego odżywiania dziecka jest umiarkowana ilość masła.

Natomiast należy unikać nadmiaru słodyczy, dosładzanych soków, słodkich sosów,

nadmiaru soli,półproduktów lub gotowych produktów z dużą zawartością

konserwantów i sztucznych barwników.

Zasadą jest, iż rodzice prowadzący zdrowy styl życia i przestrzegający

zasad racjonalnego żywienia są najlepszym wzorcem do naśladowania

dla swoich rosnących dzieci. Dlatego powinniśmy zadbać także o nasze

odżywianie a nie pokazywać dziecku zły przykład, przynosząc do domu po pracy

kupioną po drodze pizzę czy odgrzewając gotowe danie w mikrofali.