-
-
ZDROWE I MĄDRE ODŻYWIANIE...
„By przedszkolak nie był chory,
je marchewki, kalafiory,
pije mleko, biega kłusem,
a wieczorem śpi jak suseł.”
Nawyki żywieniowe ulęgają szybkim zmianom i są to niestety,
zmiany w złym kierunku. Zmienia się sposób organizacji codziennych zajęć,
rodzice coraz częściej korzystają przy przygotowaniuposiłków z gotowych
półproduktów, gdyż tak jest szybciej, łatwiej…, bo wciąż mamy za mało czasu.
W sklepach nęcą kolorowe i błyszczące opakowania batoników, chipsów,
napoje z dużą zawartością cukru,a wszystko nafaszerowane jest konserwantami.
Często ulegamy wszechobecnym reklamom kaprysom dzieci.
Jednym słowem, jemy niezdrowo, obficie, produkty wysoko przetworzone,
brakuje w naszej diecie warzyw,owoców, witamin, minerałów
i wielu niezwykle potrzebnych składników.W przedszkolu można zaobserwować
niechęć dzieci do zjadania surówek, picia sokówze świeżych owoców i warzyw.
Nie należy rezygnować z podejmowania działań na rzecz zmiany nawyków
żywieniowych dzieci. W szczególności rodzice są odpowiedzialni za kształtowanie
nawyków żywieniowych i przyzwyczajeń dziecka.
Dieta dziecka w wieku przedszkolnym powinna zawierać produkty niezbędne
do rozwoju, dostarczającemłodemu organizmowi odpowiednie składniki odżywcze.
Warto uświadomić sobie, że odpowiednie odżywianie z uwzględnieniem wszystkich
składników odżywczych zapewnia naszemu dziecku zdrowie,prawidłowy rozwój fizyczny,
emocjonalny i intelektualny oraz sprawia, że jest ono uśmiechnięte,
zadowolone, ciekawe świata i może spełniać wszelkie oczekiwania rodziców.
W diecie przedszkolaka powinny znaleźć się, więc po pierwsze mleko
i produkty mleczne, do tego produkty zbożowe z pełnego ziarna, kasze,
makarony, chude mięso i rośliny strączkowe.Przynajmniej 2 razy w tygodniu
powinniśmy przyrządzać mu ryby – grillowane i pieczone.
Całe jajo kurze można serwować maluchowi maksymalnie 3-4 razy w tygodniu.
Ostatnim punktem zdrowego odżywiania dziecka jest umiarkowana ilość masła.
Natomiast należy unikać nadmiaru słodyczy, dosładzanych soków, słodkich sosów,
nadmiaru soli,półproduktów lub gotowych produktów z dużą zawartością
konserwantów i sztucznych barwników.
Zasadą jest, iż rodzice prowadzący zdrowy styl życia i przestrzegający
zasad racjonalnego żywienia są najlepszym wzorcem do naśladowania
dla swoich rosnących dzieci. Dlatego powinniśmy zadbać także o nasze
odżywianie a nie pokazywać dziecku zły przykład, przynosząc do domu po pracy
kupioną po drodze pizzę czy odgrzewając gotowe danie w mikrofali.